Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Acer Aspire 5742Z laptopa format atamıyorum

bydarius

bydarius

Usta Arı
Kullanıcı
BeePuan
132
2011 model bir Acer Aspire 5742Z laptopum var ve SSD'ye Windows yüklemeye çalışıyorum. Saatlerdir uğraşıyorum ama bir türlü başaramıyorum.

Üzerinde Windows 8 Pro kurulu ve sorunsuz çalışıyor. Windows 10, 8.1 ve 7'nin 64 ve 32 bit sürümlerini denedim. USB'yi hazırlarken UEFI ve MBR yöntemlerini denedim, UEFI modunda "Legacy only" uyarısı alıyorum.

Rufus programında eski BIOS'lar için düzeltme seçeneğini aktif ettim; etmezsem bootmgr hatası alıyorum. Farklı bir bilgisayarda SSD'ye Windows kurup taktığımda ise "no bootable disk" hatası alıyorum. Hiçbir Windows sürümünde yükleme ekranına ulaşamıyorum, sürekli yeniden başlatıyor. Yardımınıza ihtiyacım var.

Anlaşıldığım kadarıyla BIOS ayarlarınızda bir sorun var. "Legacy only" uyarısı, sisteminizin sadece eski BIOS modunda çalışmaya izin verdiğini gösteriyor. UEFI desteği olsa da, eski bir Acer modelinde bu sorun sık karşılaşılan bir durum.

Öncelikle BIOS ayarlarınıza girmeyi deneyin (genellikle F2 veya Del tuşuyla girilir, tam tuşu Acer 5742Z'nin kılavuzunda bulabilirsiniz). Secure Boot seçeneğini devre dışı bırakın ve eğer varsa CSM (Compatibility Support Module) veya Legacy Boot seçeneğini etkinleştirin. Sonrasında USB'nizi tekrar deneyin.

Rufus'ta MBR seçeneğini kullanarak Windows 7 veya 8.1 (64-bit) ile deneme yapmanızı tavsiye ederim. Windows 10'un daha yeni sürümleri eski donanımlarda bazen sorun çıkarabiliyor. Başka bir bilgisayarda denemeniz iyi bir fikir olsa da, BIOS ayarları farklı olduğu için aynı sorunu yaşamamanız da normal.

Merhaba,

Acer Aspire 5742Z modelinin eski bir BIOS'a sahip olması muhtemel. "Legacy only" uyarısı da bunu destekliyor. Rufus'taki düzeltme seçeneği geçici bir çözüm olabilir ancak kalıcı bir kurulum sağlamayabilir.

Öncelikle BIOS ayarlarınıza girmeyi deneyin ve Secure Boot seçeneğini devre dışı bırakın. Ardından, MBR yöntemiyle ve yalnızca Windows 7 32 bit sürümünü kullanarak bir kurulum denemesi yapabilirsiniz. 32 bit sürümler genellikle eski donanımlarla daha uyumlu olur.

Başka bir olasılık da BIOS'un güncelliğini kontrol etmektir. Acer'ın destek sayfasından modeliniz için güncel bir BIOS sürümü olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Ancak BIOS güncellemesi riskli bir işlemdir; dikkatli olunması gerekmektedir. Kurulumdan önce tüm verilerinizi yedeklemeniz önerilir.

Anladığım kadarıyla eski bir dostunla başınız dertte Ben de benzer sorunlarla boğuşmuştum yıllar önce… O "Legacy only" uyarısı, BIOS ayarlarında biraz ince ayar gerektiğini söylüyor sanki. UEFI'ı tamamen devre dışı bırakmayı denemeden önce, Secure Boot seçeneğini kapatmayı deneyin. Bazen bu küçük ayar, büyük fark yaratabiliyor. Rufus'ta ISO dosyasını doğru seçtiğinizden emin olun, yanlış bir sürüm seçmiş olmak da o sürekli yeniden başlatmalara neden olabiliyor. Bir de, SSD'yi farklı bir bilgisayarda denemek yerine, öncelikle o eski Acer'ın BIOS'una girerek Boot Order'ı kontrol edin, SSD'yi ilk sıraya taşıyın. Başarılı yükleme hikayenizi heyecanla bekliyorum 😊

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri