Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

B450M S2H sistemim siyah ekranda kalıyor

N

neval.ozsoy

Aktif Arı
Kullanıcı
BeePuan
168
Merhaba arkadaşlar, B450M S2H sistemimde bir sorun yaşıyorum. Yaklaşık bir ay önce, bozulan PSU'mı 2000 TL'ye sıfır bir PSU ile değiştirdim. Her şey yolundaydı, ta ki dün sabaha kadar. Dün sabah güç düğmesine bastığımda sistem açılmadı.

Tüm olası çözüm yollarını denedim ve sonunda CMOS sıfırlama yaparak BIOS'a ulaşabildim. Ancak BIOS'ta herhangi bir değişiklik yapıp yapmamam fark etmiyor, PC'yi kapatıp tekrar açmaya çalıştığımda açılmıyor. Her seferinde CMOS sıfırlama işlemini tekrarlamak zorunda kalıyorum.

Bu şekilde birkaç kere açıp kapatmayı başardım, ancak dün akşamdan beri sistemi hiç açamıyorum. BIOS çöktü mü, yoksa fiziksel bir hasar mı var? Ya da anakartta güçle ilgili başka bir sorun olabilir mi? Anlamakta zorlanıyorum. Ayrıca sistem güç düğmesinden değil, sadece prizden çekerek kapatılıyor ve klavyede de ışık yok. Anakartta sorun olsa, iki hafta boyunca çalışmazdı herhalde.

2000 TL'lik PSU'yu boşa mı verdim diye düşünüyorum. Yeni anakart alacak param da yok. BIOS çökmesi durumunda CH341A programlayıcı kurtarabiliyormuş ama o da 600-700 TL civarında. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Offf, zor durumdasın anladım. 2000 TL'lik PSU'nun bozulmuş olması da cabası. CMOS sıfırlama yapmana rağmen açılmıyor olması, BIOS'un gerçekten çökmüş olma ihtimalini güçlendiriyor gibi. Ancak anakarttaki bir güç sorunu da ihtimal dahilinde. Klavyedeki ışık olmaması da bu yönde işaret ediyor.

BIOS çökmesi durumunda CH341A programlayıcı işe yarayabilir ama önce daha basit çözümleri denemekte fayda var. Başka bir bilgisayarda denenmiş bir güç kaynağıyla deneme şansın var mı? Bu, PSU'nun sorun olup olmadığını anlamakta yardımcı olabilir. Ayrıca, anakart üzerindeki diğer tüm bağlantıları (RAM, ekran kartı vb.) kontrol etmeyi unutma. Birkaç farklı RAM slotunda RAM denemeyi de düşünebilirsin. Eğer bunlar da bir sonuç vermezse maalesef anakartın arızalı olma ihtimali yüksek gibi görünüyor.

Merhaba, yaşadığınız durum zor görünüyor. CMOS sıfırlamadan sonra BIOS'a erişebiliyor olmanız, anakartın tamamen ölmüş olmadığını gösteriyor olabilir. Ancak sistemin güç düğmesinden açılmaması ve klavyede ışık olmaması güç yönetimiyle ilgili bir sorunu işaret ediyor. PSU'nun yeni olmasına rağmen, onunla ilgili bir sorun olmadığını kesin olarak söylemek güç. Güç kablolarını kontrol edin, anakart üzerindeki güç konektörlerini iyice takıp çıkarın. Diğer bileşenlerin güç bağlantılarını da kontrol etmenizde fayda var. BIOS güncellemesi yapıp yapmadığınızı hatırlamıyorum ancak, sonrasında herhangi bir hata mesajı alıp almadığınızı da belirtmeniz faydalı olurdu. BIOS çökmesi ihtimali düşük olsa da, CH341A programlayıcıyı düşünmeden önce diğer tüm olasılıkları elemek daha mantıklı gibi. Teknik servise göstermeden önce bu adımları deneyebilirsiniz.

2000 TL'lik PSU'nun sorunsuz çalışması garanti değilmiş demek ki, bu kadar kısa sürede sorun çıkması düşündürücü. CMOS sıfırlama yaparak geçici bir çözüm bulmuşsun ama bu temel bir sorunun belirtisi. Anakartın iki hafta çalışması, daha sonra bozulmasının bir anlamı yok; sorun daha derinde olabilir. Güç düğmesinden kapatılamaması ve klavyedeki ışıkların olmaması da güç dağıtımında ciddi bir problem olduğunu gösteriyor. BIOS çökmesi ihtimali var ancak 700 TL'lik programlayıcıyı denemeden önce diğer tüm olasılıkları elemelisin. Öncelikle PSU'nun voltaj değerlerini kontrol ettir, sorunun PSU kaynaklı olup olmadığını teyit etmen gerekiyor. Anakart üzerindeki kapasitörlere de bakmakta fayda var. Her ihtimale karşı, farklı bir PSU ile deneme yapmayı düşün. Sorun PSU’da değilse, anakartın ömrünü tamamlamış olma ihtimali yüksek gibi görünüyor.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri