Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilim insanları Belize’deki Büyük Mavi Çukur’da iklim değişikliğinin kanıtını buldu

M
M

Mehmet

Misafir
Karayip Denizi’ndeki Büyük Mavi Çukur’dan alınan sediment örnekleri, son 5.700 yılda tropik fırtınaların giderek arttığını ve son 20 yılda rekor seviyelere ulaştığını ortaya koydu.

30 metrelik sediment örneği analiz edildi​


Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar, Belize açıklarındaki 125 metre derinliğindeki Büyük Mavi Çukur’un tabanından 30 metre uzunluğunda bir sediment örneği çıkardı. Bu örnek, bölgedeki tropik fırtınaların en uzun süreli kaydını oluşturuyor. Sediment katmanları, ağaç halkaları gibi sayılarak geçmişteki fırtınaların tarihlendirilmesinde kullanıldı.

Son 20 yılda fırtına sayısında ani artış gözlendi​


Araştırma sonuçlarına göre, son 5.700 yılda her yüzyılda 4 ila 16 tropik fırtına ve kasırga bölgeyi etkiledi. Ancak sadece son 20 yılda 9 tropik fırtına kaydedildi. Geology dergisinde yayınlanan çalışma, bu ani artışın modern küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

İki temel faktör etkili oldu​


Bilim insanları, fırtınalardaki artışın arkasında iki ana neden olduğunu belirledi. Binlerce yıldır devam eden kademeli artışın nedeni, Intertropical Convergence Zone (ITCZ) adı verilen meteorolojik bölgenin güneye kayması. Son dönemdeki ani artışın nedeni ise insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle deniz yüzeyi sıcaklıklarının yükselmesi.

pexels-brandon-james-167689798-10935149


2100 yılına kadar 45 fırtına bekleniyor​


Araştırma ekibi, mevcut eğilimler devam ederse 2100 yılına kadar Karayipler’de 45 tropik fırtına ve kasırganın görülebileceği uyarısında bulundu. Bu sayı, son 5.700 yılın çok üzerinde bir rakama işaret ediyor. Çalışmanın baş yazarı Dominik Schmitt, “Bu yüksek fırtına sıklığının nedeni iklimin doğal değişkenliği değil, Sanayi Çağı’nda ilerleyen küresel ısınmadır” dedi.

Büyük Mavi Çukur doğal bir arşiv görevi görüyor​


Büyük Mavi Çukur, son buzul çağında deniz seviyelerinin yükselmesiyle oluşan dev bir sualtı obruğu. Her yıl düzenli olarak biriken sediment katmanları, bilim insanlarına geçmiş iklim koşulları hakkında eşsiz veriler sunuyor. Araştırmacılar, bu doğal arşivin iklim değişikliğinin etkilerini anlamada kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.




Bilim insanları Belize’deki Büyük Mavi Çukur’da iklim değişikliğinin kanıtını buldu yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.

Okumaya devam et...
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri