Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dünyanın En Büyük Buzdağı Karaya Oturdu: 1.930 Kilometrelik Yolculuk Son Buldu

M
M

Mehmet

Misafir
NASA uydu görüntüleri, Antarktika’dan kopan ve dünyanın en büyük buzdağı olan A-23A’nın, 1.200 millik (yaklaşık 1.930 km) sürüklenme yolculuğunun ardından Güney Georgia Adası açıklarında karaya oturduğunu gösterdi. 1.240 mil karelik (3.460 km²) devasa yüzölçümüyle dikkat çeken buzdağı, “buzdağı koridoru” olarak adlandırılan Scotia Denizi’ndeki hareketini tamamlayarak sığ sularda sabitlendi.

NASA Uyduları Son Anları Görüntüledi​


NASA’nın Aqua uydusunda bulunan MODIS cihazı, 4 Mart 2025 tarihinde A-23A’nın Güney Georgia kıyılarındaki konumunu net bir şekilde kaydetti. Buzdağının Şubat ayı sonunda aniden yavaşlaması, okyanus akıntıları ve bölgenin sığ deniz tabanından kaynaklandı. NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan okyanus bilimci Josh Willis, “Artık merak edilen, buzdağın erimeye başladığında güçlü akıntılar tarafından burada tutulup tutulmayacağı veya önceki örneklerde olduğu gibi adanın güneyine doğru sürüklenip sürüklenmeyeceği” açıklamasını yaptı.

40 Yıllık Bir Serüvenin Finali​


A-23A, 1986 yılında Antarktika’nın Filchner-Ronne Buz Rafı’ndan koptuktan sonra onlarca yıl Weddell Denizi’nde hareketsiz kaldı. 2020’li yılların başında serbest kalarak kuzeye doğru sürüklenmeye başlayan buzdağı, nihayet Güney Georgia’da son durağına ulaştı. Bu ada, dev buzdağları için bilinen bir “mola noktası”: 2020‘de benzer bir yol izleyen A-68A buzdağı, eriyerek bölge okyanusuna 152 milyar ton tatlı su eklemiş ve ekosistemi önemli ölçüde etkilemişti.

mMjHyb4KhLpSFNZQGv3xH5-1024-80.jpg


Erimenin Çevresel Etkileri Ne Olacak?​


Güney Georgia Adası, penguen kolonileri, fok popülasyonları ve fitoplanktonlar için kritik bir yaşam alanı. A-23A’nın tabanından denize karışacak tatlı suyun, kıyı şeridindeki besin zincirini ve okyanus tuzluluk oranını değiştirme riski bulunuyor. Bilim insanları, uydu verileri aracılığıyla buzdağının parçalanma sürecini ve deniz canlıları üzerindeki olası etkilerini izliyor.

Buzdağları Artık Uyduların Gözü Altında​


İklim değişikliği nedeniyle Antarktika’dan kopan dev buzdağlarının hareketleri, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından anlık olarak takip ediliyor. Bu izleme çalışmaları, okyanus ekosistemlerinin korunması ve deniz seviyesi değişimlerinin tahmini için büyük önem taşıyor. A-23A’nın ömrünün ne kadar süreceği ise şimdilik bir bilinmez olarak kalsa da, bilim dünyasının gözü bu dev doğa olayının üzerinde.



Dünyanın En Büyük Buzdağı Karaya Oturdu: 1.930 Kilometrelik Yolculuk Son Buldu yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.

Okumaya devam et...
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri