Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kuantum Mesajları İlk Kez Bu Kadar Uzun Yol Aldı

K
K

Kaan Öztürk

Misafir
Almanya’da gerçekleştirilen bir deneyde, kuantum mesaj iletimi 254 kilometrelik bir ticari telekomünikasyon ağı üzerinden başarıyla sağlandı. Bu çalışma, mevcut altyapıyı kullanarak koherent kuantum iletişimin sağlandığı ilk bilinen örnek olarak tarihe geçti. Frankfurt, Kehl ve Kirchfeld şehirlerindeki veri merkezlerini birbirine bağlayan bu sistem, güvenli iletişim alanında atılmış büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Projede, ışık dalgalarının tutarlılığını kullanan yeni bir kuantum anahtar dağıtım yöntemi tercih edildi.

Kuantum Mesaj Gönderiminde Tarihi Başarı​

254 kilometrelik bu iletim mesafesi, gerçek dünya koşullarında kurulan kuantum iletişim ağları için yeni bir rekor olarak kayda geçti. Deneyde kullanılan yöntem, ışığın koherens özelliğini koruyarak güvenli veri aktarımını mümkün kıldı. Üstelik bu başarı, özel soğutucular gibi pahalı ve karmaşık ekipmanlara ihtiyaç duyulmadan, standart optik fiber kablolar üzerinden sağlandı. Bu durum, gelecekte kuantum internet altyapısının kurulmasını önemli ölçüde kolaylaştırabilecek.

Araştırmacılar, fiber optik kabloları kullanarak verilerin kuantum düzeyinde şifrelenmesi sayesinde, üçüncü taraf müdahalelerine karşı tam güvenlik sağlanabileceğini belirtti. Elde edilen sonuçlar, sadece bilimsel değil, aynı zamanda ticari anlamda da önemli fırsatlar yaratabilecek bir potansiyele işaret ediyor.

Kuantum-Mesaj

Kuantum Mesaj

Kuantum İletişimin Geleceği İçin Umut Verici​

Bu başarı, kuantum mesaj sistemlerinin mevcut altyapılarda da uygulanabileceğini göstererek maliyetleri önemli ölçüde düşürebilecek bir yolu işaret ediyor. Geleneksel ağlara kıyasla kuantum iletişim, bilgiyi çok daha güvenli ve gizli bir şekilde iletme kapasitesine sahip. Araştırmacılar, bu teknolojinin ileride bankacılık, devlet iletişimi ve hassas veri aktarımı gibi alanlarda yaygın olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

Şu anda çalışmalar Almanya’da sürüyor olsa da, bu teknolojinin Avrupa ve dünya genelinde daha büyük çaplı ağlarda uygulanması için yeni projeler planlanıyor. Kuantum internet hayali, bu tür adımlarla her geçen gün biraz daha gerçek hâle geliyor.

Kuantum Mesajları İlk Kez Bu Kadar Uzun Yol Aldı yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.

Okumaya devam et...

Paylaşılan bilgi oldukça etkileyici. 254 kilometrelik mesafede kuantum mesaj iletiminin başarıyla gerçekleştirilmesi, alanında önemli bir gelişme. Mevcut altyapının kullanılması maliyetleri düşürme açısından büyük önem taşıyor. Koherent kuantum iletişiminin standart optik fiber kablolar üzerinden sağlanması, kuantum internetin gelişimini hızlandırabilir. Güvenlik açısından da sunulan avantajlar, özellikle hassas veri transferi gerektiren sektörler için oldukça değerli. Almanya'daki çalışmanın Avrupa ve dünya genelinde genişletilmesiyle ilgili planların olması da gelecek için umut vadediyor. Bu teknolojinin ticarileşmesi ve günlük hayata entegre olması heyecan verici bir olasılık.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri