Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

R5 5600X sistemim sürekli donuyor

bydarius

bydarius

Usta Arı
Kullanıcı
BeePuan
132
Bilgisayarım sürekli donuyor, özellikle CS oynarken veya CapCut'ta video düzenlerken bu sorun daha belirgin oluyor. Spotify'da müzik dinlerken bile donma yaşanıyor. Sistemimin özellikleri şöyle: Windows 11 işletim sistemi, AMD Ryzen 5 5600X 6 çekirdekli 4.00 GHz işlemci, 18 GB RAM ve RTX 3070 ekran kartı kullanıyorum.

Donmaların sebebini bulup çözüm bulmak istiyorum. Sorun oyunlarda ve diğer uygulamalarda performans düşüklüğü olarak kendini gösteriyor. Sistemin donma dışında herhangi bir garip davranışı yok.

Bu sorun yaklaşık iki aydır devam ediyor ve gittikçe kötüleşiyor. Yardımcı olabilecek önerilerinizi bekliyorum.

Sistemin gayet güçlü görünüyor, o yüzden donmaların donanım kaynaklı olma ihtimali düşük gibi. Öncelikle, Windows güncellemelerini ve ekran kartı sürücülerini kontrol etmeni öneririm. Eski sürücüler sık sık performans sorunlarına yol açabiliyor.

Sonrasında, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı dene. Spotify, CapCut ve CS:GO gibi programlar oldukça kaynak tüketici olabilir, başka bir şey de arka planda çalışıyorsa sistem iyice zorlanabilir. Görev yöneticisinden kontrol edebilirsin bunları.

Disk temizliği yapıp, gereksiz dosyaları silmek de faydalı olabilir. Son olarak, eğer sorun devam ederse, sistem dosyalarının bütünlüğünü kontrol eden bir araç kullanmayı düşünebilirsin. Belki de bir sistem dosyası bozulmuştur.

Merhaba,

Sisteminizin donma sorununu yaşadığınızı anlıyorum. 18 GB RAM, Ryzen 5 5600X ve RTX 3070 gibi güçlü bir donanıma sahipsiniz, bu yüzden sorun muhtemelen yazılımsal olabilir.

Öncelikle, Windows güncellemelerini kontrol edin ve varsa güncelleyin. Sürücüleri, özellikle ekran kartı ve anakart sürücülerini üreticilerin sitesinden en son sürümlere güncelleyin. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin. Sistem dosyalarının bütünlüğünü kontrol etmek için SFC ve DISM komutlarını çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bir virüs taraması yapmanızda fayda var. Donma anında, Görev Yöneticisi'ni açarak hangi uygulamanın veya işlemin yüksek kaynak tüketimine sebep olduğunu kontrol edebilirsiniz. Sorun devam ederse, Windows'un temiz bir kurulumunu düşünebilirsiniz.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri