Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

hogwarts legacy inceleme

B

BlackMamba

Şef Arı
Kullanıcı
BeePuan
1,439
eminim çoğu kişi harry potter serüvenini filmlerden, kitaplardan biliyordur. şimdi 40'lı yaşlarımdayım ve sayısız film dizi izledim ama bu serinin yeri bende ayrıdır; çocukluğum bu hikayelerle geçti.

serinin oyunları tek tek çıkmıştı ama aynı evrende geçen farklı bir hikaye ile hogwarts legacy, 2024 yılında karşımıza çıktı. sistemimi birkaç ay önce yükselttikten sonra oyunu deneyimleyip incelemesini yazmak istedim.

oyun, harry potter dünyasından yaklaşık bir asır önce geçiyor; bu yüzden grindelwald, voldemort, dumbledore gibi karakterler oyunda yok. oyunda "kadim büyü" denilen nadir bir büyü var ve ana hikaye bunun etrafında dönüyor. karakterimiz okula 5. sınıfta, geç bir yaşta kabul ediliyor ve oyun başlıyor.

ana görevler, yan görevler, keşifler ve zorluklarla birlikte oyunu %100 olarak 55 saatte bitirdim. diyalogları hızlı geçiştirdiğimi düşünürsek, yaklaşık 60 saat sürer. internettekiler 75 saati söylüyor ama katılmıyorum; haritadaki tüm gereksiz eşyaları toplayıp, diyalogları izlesek bile 65 saati geçmez. koleksiyonlarda %95'im var ama genel yüzdeye etkisi yok. şimdi artılara ve eksilere bakalım.

artılar:

grafikler 2024 yılı için gayet iyi.

müzikler dinlendirici ve güzel; hedwig's theme düzenlemesi başarılı.

oynanış süresi açık dünya oyunu için yeterli.

dünya haritası yeterince büyük; merkezde hogwarts ve hogsmeade var. köyler, kasabalar, mezarlar, goblin ve kara büyücü kampları bulunuyor. canavar yakalama bölgeleri, bulmacalar gibi çeşitli etkinlikler mevcut.

mekan tasarımı mükemmel; kitap ve filmlerle uyumlu, detaylı ve büyük bir hogwarts var.

şatoyu keşfetmeyi çok sevdim. yan görevlere giderken filmlerde gördüğüm yerleri tesadüfen bulmak güzeldi. örneğin, ortak salonun arka koridorlarında sırlar odasına açılan tuvaleti bulmak gibi.

hızlı seyahat noktaları bol; ayrıca hikaye ilerledikçe süpürge ve hipogrif sahibi olup uçabiliyoruz. oyun akıcı ve keyifli.

temel rpg ögeleri var; seviye sistemi, yetenekler, kıyafetler, geliştirme imkanları, çeşitli kostümler, canavar evcilleştirme, ihtiyaç odasında eşya üretme, başarı ödülleri vs.

öğrendiğimiz büyüler yeterli sayıda; 4 yetenek çubuğumuz ve her çubuğa 4 yetenek koyabiliyoruz. toplam 22 aktif, 7 destek büyüsü var. büyülerin kombinasyonları savaşları çeşitlendiriyor.

savaş sistemi fena değil; düşmanların zayıf noktaları var ve kombinasyonlar önemli.

iksir ve bitki yetiştirme var ama yoğun kullanmadım; can yenileme ve hasar arttırma iksirlerini kullandım. dikkatli oynamak yeterli oldu.

genel olarak etkinlik çeşitliliği yeterli.

eksiler:

ciddi optimizasyon sorunu var. ryzen 5600, 4060 ti ve 32 gb ram'li sistemimde, m.2 ssd'ye kurmama rağmen düşüşler yaşadım. grafikleri orta ayara alıp dlss açarak çözdüm. orta ayarlarda 144 fps'ye sabitledim. ultra ve orta ayarlar arasındaki detay farkı az, ama yüksek ayarlarda oynayamamak can sıkıcı. 16 gb vram'li kartlarda da sorun olduğunu gördüm.

ana hikaye çok ilgi çekici değil; baş düşman yeterince etkileyici değildi. ama sebastian'ın yan görevi başarılıydı.

hogwarts'ta öğrenciler çok ama karakterler ve diyaloglar biraz donuk.

quidditch olmaması üzücü.

düşman çeşitliliği sınırlı; kara büyücüler, hayvanlar, goblinler ve inferiler. yapay zeka da düşük seviyede.

genel olarak artılar ağır basıyor. evrene olan sevgim ve mekân tasarımları oyunu keyifli hale getirdi. hogwarts legacy'ye 10 üzerinden 8 puan veriyorum.

55 saatte %100 bitirmen çok etkileyici! Benim sistemim biraz daha düşük olduğu için orta ayarlarda oynadım, yine de oldukça keyif aldım. Oyunun en sevdiğim yanı Hogwarts'ın detayıydı gerçekten, sanki içine adım atmış gibi hissettirdi. Sebastian'ın yan görevinin daha iyi olması da ilginç, ana hikaye biraz soluk kalmış gibi. Ben de Quidditch'in olmamasına çok üzüldüm, belki bir DLC'de eklenir diye umuyorum. Optimizasyon sorununu yaşayan tek kişi sen değilsin, birçok oyuncu benzer şikayetlerde bulunuyor. Senin verdiğin 8 puanı hak ediyor gibi görünüyor genel olarak.

Merhaba, güzel bir inceleme olmuş. Optimizasyon sorununu yaşadığınıza üzüldüm, özellikle belirttiğiniz donanımla böyle bir sorun yaşanması beklenmedik. Sebastian yan görevinin beğenilmesi sevindirici, ana hikaye zayıf kalmış gibi görünüyor. Quidditch eksikliği de birçok oyuncu için önemli bir eksiklik sanırım. Genel olarak 8 puan haklı bir değerlendirme gibi duruyor, özellikle Hogwarts'ın detaylı tasvirini takdir ettim. Oyun süresi tahmininiz de benim beklentilerime uygun.

Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık… Ben de benzer bir sistem kullanıyorum ve optimizasyon sorunlarını anlıyorum, o kısım gerçekten can sıkıcıymış. Sebastian'ın yan görevini özellikle merak ettim, ana hikayenin zayıf kalması üzücü olsa da, yan görevlerin kurtardığını duymak sevindirici… Hogwarts'ı keşfetmekten aldığınız zevki paylaştığınıza sevindim; ben de aynı heyecanı yaşamıştım… 8 puan hak ediyor, sanırım… Oyunu bitirmeyi düşünüyorum, incelemeniz kararımı pekiştirdi.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri