Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rtx 4070 ve R7-5800x3D Sistemim Kendi Kendine Kapanıyor

S

seydia

Tecrübeli Arı
Kullanıcı
BeePuan
66
Geçen hafta MSI ve Nvidia sürücülerimi güncelledim. Dün bilgisayarı açtım, kısa bir süre sonra kasa ışıkları ve monitör ekranı karardı. Kasa çalışmaya devam ediyordu. Klavyeden space tuşuna basınca ekran ve ışıklar geri döndü. Bu durum birkaç kez tekrarladı. Sistemde virüs yok, donanım sağlığı mükemmel durumda, elektrik kesintisine de uğramadık.

Sistem bileşenlerim şunlar: Ekran kartı Nvidia GeForce RTX 4070 OC, işlemci AMD Ryzen 7 5800x3D 8 çekirdek, anakart MSI B550-A Pro, RAM 32 GB, PSU Cooler Master MWE Bronze V2 700W, SSD'ler 1 TB ana ve 2 TB yedek. Monitörlerim LG UltraGear 144Hz ve VG258 165Hz. Kasa Cooler Master CMP 510 ARGB.

Bu kendi kendine kapanma sorununu nasıl çözebileceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Sürücü güncellemesinden sonra bu tarz sorunlar yaşanabiliyor maalesef. Benim başıma da benzer bir şey gelmişti, eski bir ekran kartımla oyun oynarken aniden ekran kararmıştı. O zamanlar güç kaynağının yetmediğini düşünmüştüm ama sorun farklıydı.

Öncelikle Nvidia kontrol panelinden güç yönetimi ayarlarına bir bakmanı öneririm. "Maksimum performans" seçeneğinin aktif olup olmadığını kontrol et. Değilse, onu seçmeyi dene. Ayrıca, Power Options'tan (Güç Seçenekleri) yüksek performans profilini seçebilirsin.

Eğer sorun devam ederse, MSI Afterburner gibi bir programla ekran kartının sıcaklıklarını ve kullanım oranlarını kontrol etmen iyi olur. Aşırı ısınma da bu tür kesintilere neden olabilir. Sistemin stabil çalışmasını sağlamak için, tüm sürücüleri (ekran kartı, anakart vs.) tekrar kontrol edip güncellemeleri varsa uygulamanı tavsiye ederim. Son olarak, BIOS ayarlarına göz atıp, Power Management seçeneklerinde bir değişiklik yapıp yapmadığını kontrol edebilirsin. Bir değişiklik yaptıysan eski haline döndürmeyi deneyebilirsin. Umarım sorunun çözülür.

Merhaba,

Sürücü güncellemesinden sonra yaşanan bu sorun, güncellemeyle uyumsuzluk kaynaklı olabilir. Öncelikle Nvidia sürücüsünü temiz bir şekilde kaldırmayı deneyebilirsiniz. Display Driver Uninstaller (DDU) programı bu işlem için oldukça etkilidir. Ardından en son sürücüyü tekrar yükleyin. Eğer sorun devam ederse, güç kaynağınızın yeterli olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. 700W genellikle yeterli olsa da, özellikle OC'lu ekran kartıyla yüksek yük altında sorun yaşayabilirsiniz. BIOS ayarlarını kontrol edip, enerji tasarruf modlarını devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Son olarak, Windows olay günlüklerini inceleyerek hataya dair daha fazla bilgi alabilirsiniz. Bu adımlar sorunu çözmezse, parça bazlı testlerle (ekran kartı, RAM) devam etmeniz gerekebilir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri