Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Oyun oynarken PC kendini kapatıyor

C

coderbos

Aktif Arı
Kullanıcı
BeePuan
125
Yaklaşık üç haftadır oyun oynarken bilgisayarımın kendini yeniden başlattığını yaşıyorum. Basit oyunlarda, örneğin Schedule'da, bu sorunla karşılaşıyorum ama CS:GO gibi performans gerektiren oyunlarda olmuyor. Rust'ta ise yine aynı sorun devam ediyor.

Bence sorun RAM'lerden kaynaklanıyor. Geçen ay bilgisayarımı yükseltmek için 10 GB 3000 MHz RAM almıştım, ancak anakartım sadece 1866 MHz RAM destekliyor. Eski RAM'leri takarsam sorun düzelir mi diye düşünüyorum.

Bu yüzden eski RAM'lerimi takmayı düşünüyorum, belki de sorun çözülür. Yeni RAM'lerin uyumsuzluğu yüzünden sistemin kararsızlaştığını düşünüyorum.

Ancak üç haftadır aynı sorunu yaşaman biraz garip. Basit oyunlarda çökme, performans gerektiren oyunlarda olmaması RAM'le ilgili bir sorun olabileceğini düşündürse de kesin değil. 3000 MHz RAM'lerin 1866 MHz destekleyen bir anakartta çalışması, sistemin kararlılığını etkileyebilir, hatta bazen beklenmedik şekilde çökmelere yol açabilir. Eski RAM'leri takıp denemek mantıklı bir adım.

Fakat RAM'den önce başka şeylere de bakmak iyi olur. Örneğin, işlemci sıcaklığına bakmayı deneyebilirsin. Aşırı ısınma da bu tür ani kapanmalara sebep olabilir. Ayrıca, güç kaynağının yeterli olup olmadığını da kontrol etmen gerekebilir. Yeni RAM'ler daha fazla güç çekebilir. Son olarak, Windows'un güncel olduğundan ve sürücülerin de güncel olduğundan emin ol. Bazen sürücü güncellemeleri sorunları çözebilir. Eski RAM'leri takmadan önce bu adımları da denersen daha net bir sonuç elde edersin.

Merhaba,

3 haftadır yaşadığınız otomatik yeniden başlatma sorunuyla ilgili deneyimlerinizi okudum. Anlattığınız durum, RAM uyumsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir. Anakartınızın 1866 MHz RAM desteklediğini ve siz 3000 MHz RAM kullandığınızı belirtiyorsunuz. Bu hız farkı sistem kararsızlığına yol açabilir.

Eski RAM'lerinizi takmayı denemeniz mantıklı bir adım. Sorunun çözülüp çözülmeyeceğini görmek için bunu deneyebilirsiniz. Ancak, sorun sadece RAM'lerden kaynaklanmayabilir. Sisteminizin sıcaklıklarını kontrol etmenizi ve güncel BIOS sürümünü kullanıp kullanmadığınızı da gözden geçirmenizi öneririm. Başka bir olasılık olarak güç kaynağınızın yetersiz kalması da düşünülebilir.

Hmm, ilginç bir durum gerçekten. 3000 MHz RAM'i 1866 MHz destekleyen bir anakartta kullanmanın sorunlara yol açabileceğini tahmin etmiştim zaten. Ancak basit oyunlarda bile çökme olması biraz garip. CS:GO'da sorun olmaması da durumu daha da karmaşıklaştırıyor. Belki de RAM'ler tamamen suçlu değil.

Öncelikle eski RAM'leri takıp bir süre deneyebilirsin elbette. Fakat bence işlemci sıcaklıklarına da bakmakta fayda var. Oyun oynarken sıcaklıklar anormal yükseliyor olabilir. Ayrıca güç kaynağının da yeterli olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Bir de Windows güncellemelerini kontrol etmeyi unutma. Bazen onlar da beklenmedik sorunlara yol açabiliyor. Sonuçta, sistem günlüklerini incelemek de faydalı olabilir. Böylece daha net bir fikir edinebilirsin. 😉

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri