Apple, Telegram ve WhatsApp'ı Çin App Store'dan Kaldırdı

beetekno

Moteratör
Apple, Meta platforms'un WhatsApp mesajlaşma ve mikroblog platformu istemcisi Threads'in yanı sıra Telegram ve Signal uygulamalarını Çin'deki App Store'dan kaldırdı. Mevcut verilere göre şirket, Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından temsil edilen yerel düzenleyiciden gelen bir emir nedeniyle bu adımı attı.




Araştırma firması Appfigures'a göre, WhatsApp ve Threads ile aynı zamanda Signal ve Telegram da dahil olmak üzere diğer birçok önemli mesajlaşma uygulaması da Çin App Store'dan kayboldu. Habercilerin resmi temsilcileri bu konu hakkında henüz yorum yapmadı.

iPhone üreticisi, düzenleyicinin ulusal güvenlik nedeniyle söz konusu uygulamaların kaldırılması emrini verdiğini söyledi. Apple ayrıca şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uyması nedeniyle CAC şartına uyduğunu da kaydetti. Kaynağa göre düzenleyici, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ilgili ülkenin siber güvenlik mevzuatını ihlal eden kışkırtıcı içeriğin keşfedilmesinin ardından bu uygulamaların kaldırılmasını emretti. Yasadışı olduğu tespit edilen içeriğin ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı.


bytedance-300x169.webp


Mesajlaşma uygulamalarının engellenmesi, teknoloji sektöründe ABD ile Çin arasında yoğunlaşan mücadeleyi vurguluyor. Zaten bu hafta sonu ABD Temsilciler Meclisi, popüler kısa video hizmeti TikTok'un sahibi Çinli şirket ByteDance'i uygulamayı satmaya zorlayacak bir yasa tasarısını onaylamak için oy kullanabilir veya reddederse ülkede engellenecek. . ABD'li yetkililer TikTok'un Çin ile bağları nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğuna inanıyor. Aynı zamanda Çinli yetkililer, Amerikalı yetkililerin ByteDance'i uygulamayı satmaya zorlama girişimini kamuoyu önünde kınadı.

ABD, Çin'in ileri teknolojilere erişim yeteneğini sınırlamanın yanı sıra Çin'deki teknolojik gelişmelere yapılan yatırımları azaltmayı amaçlayan yaptırımları sistematik olarak sıkılaştırıyor. Buna yanıt olarak Pekin, Amerikan Micron'a ait bellek yongalarının kullanımına bir yasak ve diğer bazı ABD şirketlerinin yongalarının satışına bir dizi kısıtlama getirdi.


1200x675_cmsv2_502c6d69-766d-5129-bec7-afc074b49ea6-7467840-300x169.webp


Engellemeler​


Facebook ve Instagram web sitelerinin Çin'de uzun süredir engellendiğini, ancak çok popüler olmasalar da WhatsApp ve Threads'in yakın zamana kadar erişilebilir kaldığını unutmayın. Tencent'ten WeChat gibi yerel geliştiricilerin analogları Çin'de çok daha fazla talep görüyor. Appfigures'a göre 2017 yılından bu yana WhatsApp uygulaması Çin'de 15 milyon kez, Threads ise 470 bin kez indirildi.

Apple'a gelince, şirket ABD ile Çin arasında artan gerilimlere karşı diğer birçok şirketten daha savunmasız durumda. iPhone üreticisi, akıllı telefonlar ve diğer ürünleri yapmak ve ardından bunları dünya çapında satmak için Çin'in emek ve üretim yeteneklerini kullanarak dünyanın en değerli halka açık şirketlerinden biri haline geldi. Çin şu anda Apple'ın geçen yılki toplamı 68 milyar dolar olan yıllık satışlarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

Apple yıllardır Çinli yetkililerin uygulamaları engelleme taleplerine uyuyordu. Ayrıca şirket, Çin vatandaşlarının iCloud'daki bilgilerini depolamak için ülkede bir veri merkezi kurdu. ABD ile Çin arasındaki ilişkiler kötüleştikçe Apple cihaz tedarik zincirini çeşitlendiriyor ve Hindistan ve Vietnam'da iPhone'ların, AirPod'ların ve Apple Watch'un montajına başladı bile. Apple CEO'su Tim Cook bu hafta Asya'ya giderek Vietnam'daki üretim tesislerini ziyaret etti ve Endonezya cumhurbaşkanıyla ülkede bir şirket fabrikası kurma konusunu görüştü.
 
Geri
Üst