Google, kullanıcılarının kişisel verilerini Dark Web’de izleyerek olası veri sızıntılarına karşı uyaracak yeni bir hizmet başlatmaya hazırlanıyor. Şirketin mevcut Google One VPN hizmetini sonlandırmasının ardından, tüm Google hesabı sahiplerine ücretsiz olarak sunulacak bu yeni özellik, kullanıcıların hassas bilgilerinin internette sızdırılıp sızdırılmadığını tespit etmeyi amaçlıyor.
Dark Web Taraması Artık Herkesin Erişiminde
Daha önce yalnızca Google One
abonelerine özel olan Dark Web izleme özelliği, önümüzdeki günlerde tüm Google hesaplarına entegre edilecek. Bu sayede, ister ücretli ister ücretsiz hesap sahibi olsun, herkes Dark Web’de kişisel bilgilerinin yer alıp almadığını düzenli olarak kontrol edebilecek.
Kişisel Verilerin Korunması İçin Önemli Bir Adım
Dark Web, yasadışı faaliyetlerin ve çalıntı verilerin alınıp satıldığı bir yer olarak biliniyor. Google’ın yeni hizmeti, kullanıcıların ad, adres, sosyal güvenlik
numarası ve şifre gibi hassas bilgilerinin Dark Web’de bulunup bulunmadığını tarayarak, olası veri ihlallerine karşı uyarıda bulunacak. Böylece, kullanıcılar zamanında önlem alarak kişisel verilerini koruyabilecek.
Veri Sızıntılarına Karşı Proaktif Yaklaşım
Google’ın Dark Web izleme hizmeti, veri sızıntılarını tespit etmede proaktif bir yaklaşım sunuyor. Kullanıcılar, kişisel bilgilerinin Dark Web’de yer aldığını öğrendiklerinde hızlıca şifrelerini değiştirebilir veya kredi dondurma işlemi başlatabilir. Her ne kadar sızan
verileri tamamen silmek mümkün olmasa da, erken uyarı sistemi sayesinde kullanıcılar bir adım önde olabilecek.
Gizliliğiniz İçin Ek Önlemler Alın
Dark Web taramasının yanı sıra, kullanıcıların kişisel verilerini korumak için alabileceği başka önlemler de mevcut. DeleteMe gibi ücretli hizmetler veya Consumer Reports’un
Permission Slip uygulaması, internetteki kişisel bilgilerinizi kaldırmanıza yardımcı olabilir. Gizliliğinize önem veriyorsanız, bu tür ek araçları da değerlendirebilirsiniz.
Ücretsiz Bir Hizmet
Google’ın Dark Web izleme özelliğini tüm kullanıcılara
ücretsiz sunması, kişisel verilerin korunmasında önemli bir adım. Birçok kullanıcı, ücretli güvenlik hizmetlerine erişemeyebilir veya bunların farkında olmayabilir. Google gibi yaygın kullanılan bir platformun bu hizmeti ücretsiz olarak sunması, daha geniş bir kitlenin kişisel verilerini koruma altına almasını sağlayacaktır.