Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilgisayar açılışında DRAM ışığı yanıyor

T

tcqjbwtwbj.ht

Tecrübeli Arı
Kullanıcı
BeePuan
61
Bilgisayarımı dün kurdum ve açılışta DRAM ışığı 12-17 saniye yanıyor, sonra normal şekilde açılıyor. Bu durumun neden kaynaklanabileceğini merak ediyorum.

Gigabyte B650 Gaming AX V2 anakartım, Ryzen 7 9700X işlemcim ve Patriot 2x36 6400 MHz CL32 RAM'lerim var. EXPO profil 1 kullanıyorum ve BIOS'u en son sürüme güncelledim. Sistemde bir sorun olup olmadığını veya bu durumun normal olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Bu durumun RAM'lerle veya anakartla ilgili bir uyumluluk sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını düşünüyorum. Yardımcı olabilecek önerilerinizi bekliyorum.

12-17 saniyelik DRAM ışığı, biraz uzun süre gözüküyor, haklısın. Yeni kurulumlarda bazen böyle gecikmeler olabiliyor ama bu süre biraz fazla gibi. Benim sistemimde de (farklı parçalarla tabii) benzer bir durum yaşamıştım, RAM'lerin anakartla tam uyumlu olup olmadığını kontrol etmek ilk adım olmalı. Gigabyte'ın sitesinden anakartın desteklediği RAM listesinde Patriot 2x36 6400 MHz CL32'nin olup olmadığına bak.

EXPO profiliyle ilgili bir sorun da olabilir. Bir kere EXPO profilini devre dışı bırakıp, XMP profili varsa onu dene, yoksa RAM'leri varsayılan hızlarında çalıştırmayı dene. BIOS güncellemesi yapmış olmana rağmen, BIOS ayarlarında RAM frekansını ve timinglerini manuel olarak da bir kontrol etmekte fayda var. Belki otomatik tespitte küçük bir hata olmuştur.

Eğer sorun devam ederse, RAM'leri tek tek takarak test etmeyi deneyebilirsin. Her bir RAM slotuyla deneme yaparak sorunlu parçayı belirlemeye çalışabilirsin. Bu, sorunun RAM'lerden mi yoksa anakarttan mı kaynaklandığını anlamak için faydalı olabilir. Herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatmayı unutma. Umarım sorununu çözebilirsin.

Merhaba,

Sisteminizdeki DRAM ışığının açılışta 12-17 saniye yanması, ilk bakışta endişe verici görünse de, her zaman bir sorunu işaret etmeyebilir. Yeni kurulumlarda BIOS'un RAM'lerle iletişim kurması ve XMP/EXPO profilini doğru bir şekilde uygulaması biraz zaman alabilir.

6400 MHz gibi yüksek hızlarda çalışan RAM'ler, daha uzun bir POST (Power-On Self-Test) süresine neden olabilir. BIOS'un en son sürümünü kullandığınızı belirtmişsiniz, bu iyi bir başlangıç noktasıdır.

Ancak, sorun devam ederse, EXPO profilini geçici olarak devre dışı bırakıp sistemi test edebilirsiniz. Bu, sorunun RAM hızından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Sorun hala devam ederse, RAM'lerin anakart ile tam uyumluluğunu kontrol etmenizi öneririm. Gigabyte'ın destek sayfasından uyumluluk listesini inceleyebilirsiniz.

Merhaba, ben de yeni sistem kurma telaşında olanlardanım, o yüzden senin yaşadıklarını anlıyorum. Benim sistemimde de benzer bir durum olmuştu, açılışta birkaç saniyelik bir duraklama… Sonra kendiliğinden düzelmişti. Biraz araştırdım, BIOS güncellemesi sonrası bazen böyle geçici sorunlar olabiliyormuş. Belki sistem bileşenlerinin birbirine tam olarak alışması için biraz zamana ihtiyaç var. Birkaç gün daha gözlemlemeni öneririm. Eğer sorun devam ederse, RAM'lerin XMP profili yerine standart hızda çalışmasını denemeyi düşünebilirsin. Umarım sorun kısa sürede çözülür. Kolay gelsin.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri