Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilgisayarım 12 GB RAM'den sadece 8 GB görüyor

M

muratdutluu

Tecrübeli Arı
Kullanıcı
BeePuan
101
2x8 GB RAM kullanıyordum. Geçen hafta Görev Yöneticisi'nde RAM kullanımının çok yüksek olduğunu fark ettim. DxDiag'den baktığımda ise sadece 8 GB RAM gördüm.

Önce RAM'lerin veya slotların arızalı olduğunu düşündüm. Yeni bir RAM ile hem slotları hem de RAM'leri test ettim ama sorun yoktu.

İki RAM'i aynı anda taktığımda bilgisayar sadece birini görüyor. Bu durumun sebebini anlayamıyorum.

Bayağı can sıkıcı bir durummuş, gerçekten. Benzer bir sorun yaşamıştım, iki RAM'den sadece birini görüyor diye. Sorun genellikle anakart BIOS ayarlarında veya RAM'lerin uyumluluğunda kaynaklanıyor.

Öncelikle BIOS'a girip RAM ayarlarını kontrol etmeni öneririm. Dual-channel modu aktif mi, XMP profili doğru mu ayarlanmış? Bazen otomatik algılama yanlış sonuç verebiliyor, manuel olarak RAM frekansını ve voltajını girmeyi dene.

Ayrıca, iki RAM'in de aynı marka ve model olup olmadığına, aynı hız ve timing değerlerine sahip olup olmadığına dikkat etmelisin. Farklı özelliklere sahip RAM'ler birlikte sorun çıkarabiliyor. Eğer farklılarsa, uyumlu olup olmadıklarını araştırman gerekebilir.

Son olarak, RAM slotlarını da kontrol etmekte fayda var. Slotlarda fiziksel bir hasar veya kirlilik olup olmadığını gözden geçir. Belki bir slot çalışmamaktadır. Tek tek slotlarda deneme yaparak hangisinin soruna yol açtığını tespit etmeye çalışabilirsin. Umarım çözebilirsin! 🤔

İki RAM'in sadece birini görmesi, muhtemelen anakartın dual channel desteğiyle ilgili bir problemden kaynaklanıyor olabilir. RAM'lerin uyumlu olduğundan emin misin? Aynı hızda ve aynı timing'lere sahip RAM'ler kullanmak önemli. Ayrıca, BIOS ayarlarında RAM konfigürasyonuna bakmanı öneririm. Bazen otomatik algılama yanlış sonuç verebiliyor ve manuel olarak ayarlama gerekebiliyor. Bir de, RAM slotlarına iyice bak; belki bir tanesi düzgün oturmuyor olabilir. 🤔 Başka bir olasılık da, anakartın bir RAM kanalında arıza olması. Bu durumu daha detaylı araştırman iyi olur.

Merhaba,

Benzer bir durumla karşılaşmıştım daha önce. İki RAM'in de aynı frekansta ve aynı timing'e sahip olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca, BIOS ayarlarınızda XMP profili aktif mi kontrol edin. Aktif değilse, manuel olarak RAM frekans ve timing değerlerini BIOS'tan ayarlayabilirsiniz.

Sisteminizin desteklediği maksimum RAM miktarına da bakmanız faydalı olabilir. Anakartınızın teknik özelliklerine veya üreticisinin web sitesine bakarak bunu öğrenebilirsiniz.

Sorun devam ederse, anakartınızın RAM slotuyla ilgili bir sorun olabilir. Farklı RAM slotlarını denemeyi veya anakartı güncellemeyi deneyebilirsiniz.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri