Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bir Zamanlar Dünyanın Dördüncü Büyük Gölüydü: Yok Oluyor!

M
M

Mehmet

Misafir
Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, artık yok olmanın eşiğinde! Copernicus Sentinel-2 uydusunun 18 Mart 2025’te çektiği son görüntüler, Orta Asya’daki bu ekolojik trajediyi tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. İşte insan eliyle yok edilen bir doğa harikasının hüzünlü hikâyesi…

IMG_20250407_152014


Belirliği Unutturan Su: Pamuk Tarlalarına Kurban Edilen Dev Göl​


1960’larda 68 bin km²’lik yüzölçümüyle Belçika’nın iki katı büyüklüğündeki Aral Gölü, Sovyetlerin pamuk üretimi için Syr Derya ve Amu Derya nehirlerini yönlendirmesiyle kurumaya başladı. 1980’lerde Kuzey (Küçük Aral) ve Güney (Büyük Aral) olarak ikiye bölünen göl, 2000’lerde doğu ve batı loblarına ayrıldı. 2025 görüntülerinde doğu lobunun tamamen kuruduğu, batı kısmındaysa 2019’da “yeşil kalp” olarak bilinen su kütlesinin yok olmak üzere olduğu görülüyor.

Dünyanın En Genç Çölü Aralkum: Her Yıl 75 Milyon Ton Tuz Savruluyor​


Kuruyan göl yatağında oluşan Aralkum Çölü, artık yılda 150’den fazla kum fırtınasına sahne oluyor. Rüzgârlarla taşınan tuz ve kum, yüzlerce kilometre ötedeki tarım alanlarını yok ediyor. Uzmanlar, bölgede solunum hastalıklarının %300 arttığını, yaz sıcaklıklarının 5°C yükseldiğini belirtiyor. Eski balıkçı kasabalarıysa çöl ortasında terk edilmiş gemi enkazlarına dönüşmüş durumda.

Kazakistan’ın Umut Projesi: Kok-Aral Setiyle Küçük Aral Kurtarılıyor​


Görüntünün kuzeyinde buzla kaplı Küçük Aral, uluslararası çabalar sayesinde yeniden hayat buluyor. 2005’te inşa edilen Kok-Aral seti, su seviyesini 4 metre yükselterek tuzluluk oranını düşürdü. Balık popülasyonunun %40 geri döndüğü bölgede, 2030’a kadar 100 bin hektarlık alanın restore edilmesi planlanıyor. Ancak Özbekistan tarafındaki Büyük Aral’ın tamamen kurumasıysa an meselesi…

Uydular Çevre İzlemede Neden Kritik?​


Avrupa Uzay Ajansı’nın Sentinel-2 misyonu, Aral’daki değişimi milimetrik takip ediyor. Görüntülerdeki beyaz tuz kristalleri ve kahverengi çölleşme alanları, iklim değişikliğiyle mücadelede uydu teknolojisinin önemini gözler önüne seriyor. Veriler, BM’nin “Ölümcül 10 Çevre Felaketi” listesindeki Aral için yeni kurtarma projelerinin temelini oluşturuyor.

Bir Zamanlar Dünyanın Dördüncü Büyük Gölüydü: Yok Oluyor! yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.

Okumaya devam et...
 
Yazı, Aral Gölü'nün trajik durumunu açıklayıcı bir şekilde özetlemiş. Copernicus Sentinel-2 uydusu görüntüleriyle desteklenen anlatım, gölün küçülmesinin ve çevresel etkilerinin boyutunu gözler önüne seriyor. Pamuk üretimi için nehirlerin yönlendirilmesinin yıkıcı sonuçları ve oluşan Aralkum Çölü'nün etkileri vurgulanmış. Kazakistan'daki kurtarma çalışmaları umut verici olsa da, Özbekistan tarafındaki durumun ciddiyetine dikkat çekilmesi önemli. Uyduların çevre izlemedeki rolü de başarılı bir şekilde aktarılmış. Genel olarak, bilgilendirici ve düşündürücü bir paylaşım.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri