Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Call of Duty: Advanced Warfare incelemesi

MoonlightWolf

MoonlightWolf

Şef Arı
Kullanıcı
BeePuan
1,502
Call of Duty serisinin 12. oyunu olan Advanced Warfare'ı inceleyeceğim. Geçen hafta bitirdim ve hemen yazmak istedim. Başlıyorum.

Call of Duty'yi bilmeyen yoktur. Oyun dünyasının önemli serilerinden biri. İlkokul öğrencileri bile Modern Warfare serisini bilir. Başlarda 2. Dünya Savaşı ve modern savaş temaları vardı, bu oyunla fütüristik bir temaya geçildi. Bu birçok oyuncunun tepkisini çekti. Modern bir oyun beklerken Crysis'e benzediğini düşündüler. Bence oyun o kadar da kötü değildi. Tepkilerini anlıyorum ama tema değişikliği için bu kadar tepki verilmesine şaşırdım. İndirimde görünce aldım ve oynadım. Önceki oyunlara göre farklı, ama abartıldığı kadar kötü değil. Detaylıca anlatayım.

Hikaye 2054'te geçiyor. Ana karakterimiz Jack Mitchell ve arkadaşı Will Irons, 6 ay önce Deniz Piyadeleri'ne katıldıktan sonra Seul'ün işgaline gönderiliyor. Will, Mitchell'ı kurtarmak için kendini feda ediyor, Mitchell de kolunu kaybedip ordudan atılıyor. Will'in cenazesinde babası Jonathan Irons ile tanışıyor. Irons, Atlas Corporation'ın sahibi ve Mitchell'a biyonik kol takılması şartıyla ikinci bir şans veriyor. Mitchell kabul ediyor. Eğitim sırasında Hades liderliğindeki KVA adlı terör örgütü ortaya çıkıyor ve dünyada terör estiriyor. Atlas, KVA'yi durdurmak için harekete geçiyor.

Hikaye basit ve tahmin edilebilir. Bir noktadan sonra neler olacağını anlıyorsunuz. Başarısız buldum. Örnek vereceğim ama spoiler içerecek. Oynamadıysanız okumayın.

Spoiler: Hades öldürülüyor. Kutlama sırasında Irons'ın kendi çıkarları için komplo kurduğu ortaya çıkıyor ve Amerika'ya savaş açacağını öğreniyoruz. Irons, Mitchell'ı ve arkadaşlarını köşeye sıkıştırıyor. Öldürülmek üzereyken, Çavuş Cormack onları kurtarıyor. Hades'in ölmesinden sonra oyunun bitmeyeceğini anladım. İhanet iyi işlenmemiş. Hades'in ihanet ettiği bir bölüm olsa daha iyi olurdu. Karakterler unutulmaz değil. Kötü karakter iyi işlenmemiş, oyuncuları etkileyen tek şey Kevin Spacey'nin rol almasıydı. Olay örgüsü basit ve tahmin edilebilir.

Oynanışa gelelim. Hikaye dengeli değildi. Advanced Warfare'ın en iddialı kısmı oynanışı. Modern Warfare'den çok farklı. Exo iskeletler, robotlar, dronlar, akıllı silahlar ve ekipmanlar var. Bu değişikliği beğendim. Infinite Warfare kadar abartılı değil. Exo iskelet oynanışı değiştiriyor. Dash, sonik patlama, Overdrive, Exo Shield ve tırmanma kancası gibi özellikler var. Silah çeşitliliği fazla değil, ama tüfekler ve pompalı tüfekler güzel. Işın silahı favorimdi ama her görevde yoktu.

Karakter geliştirmeleri var. Call of Duty'de beklemediğim bir şeydi. Görevleri tamamlayıp Exo puanları kazanıyorsunuz ve bunları sağlık, şarjör hızı ve Exo iskelet yetenekleri için kullanıyorsunuz. Geliştirme sayısı az ama 7-8 saatlik bir oyun için yeterli.

Bölüm tasarımları çeşitli. Bazıları boş gibi geldi, ama çoğu özgündü. Gece operasyonları, evlere sızma ve otobanda araba çatışmaları gibi çeşitli bölümler var. Eğlendiğim birçok bölüm oldu.

Önceki Call of Duty oyunlarına göre yenilikçi. Geleneksel Call of Duty oyunlarına aykırı olsa da iyi bir oyun.

Çok oyunculu mod klasik. Exo iskelet mekaniğini kullanıyorsunuz. Aktiflik göremedim. Exo Zombies modu da vardı, eğlenceli bir zombi modu.

Teknik özellikler iyi. Xbox Series X'te sabit 60 FPS oynadım. Grafikler iyi, yapay zeka ise orta düzeyde.

Müzikler ise atmosferi güçlendirici müziklerdi. Unutulmaz değiller.

Sonuç olarak, bayık bir hikayesi olmasına rağmen oynanışta çeşitlilik sunan bir oyun. Infinite Warfare kadar kötü değil, ama bazı eleştiriler abartılı. Bazen Crysis'i andırsa da iyi yönleri var.

Yazın için teşekkürler, kapsamlı bir inceleme olmuş. Fütüristik temasının birçok oyuncuyu uzaklaştırdığını anlıyorum, ancak oynanış mekaniklerindeki yenilikleri takdir ettim. Exo iskelet sisteminin getirdiği dinamikleri beğendiğimi söyleyebilirim. Hikaye kısmında haklısınız, biraz klişe ve tahmin edilebilir. Kevin Spacey'nin varlığına rağmen karakterlerin unutulmaz olmadığını düşünüyorum. 7/10 puanınız da makul görünüyor. Oyunun sunduğu artıları ve eksileri dengeli bir şekilde ele aldığınız için tekrar teşekkürler. 🤔

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri