Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ekolayzer ile kulaklıklarınızın potansiyelini ortaya çıkarın

ThunderStrike

ThunderStrike

Prof Arı
Kullanıcı
BeePuan
1,430
Sürekli gelen "şu kulaklık için ekolayzır var mı?" sorularına cevap olarak bu rehberi yazıyorum. Bu rehber sayesinde kulaklıklarınızın ses kalitesini hissedilir derecede artırabilirsiniz; belki de "önceden müzik dinlemiyormuşum" diyeceksiniz.

Ekolayzır nedir? Sesin tonunu, yani tınısını ayarlamanıza, optimize etmenize veya kişiselleştirmenize olanak tanıyan bir araçtır. Grafik ve parametrik ekolayzırlar mevcuttur. Göründüğü kadar zor değil.

Neden ekolayzır kullanıyoruz? Kulaklık üreticileri, sürücü seçimi ve kabin akustiğinin yanı sıra, sürücülerin frekans tepkilerini de ayarlarlar. Bu ayarlama sonucu "frekans tepki eğrisi" ortaya çıkar. Bu eğri, kulaklığın her frekansa ne kadar ses verdiğini gösterir. Kulak zevkinize uygun bir eğri, daha güzel bir ses anlamına gelir.

Özellikle giriş seviyesi markalar, frekans tepkisine fazla önem vermezler. Bas ve tizleri yükseltip orta frekansları kısarak "V" şekilli bir eğri oluştururlar. Bu, çoğu müziksever için doğal olmayan ve rahatsız edici bir ses profilidir. Ekolayzır, kendi zevkimize uygun sesi bulmamıza yardımcı olur.

Her frekans aralığı ne anlama geliyor? Bu kısmı okumadan da devam edebilirsiniz. Ancak müzik açıp frekansları kendiniz deneyerek daha iyi anlayabilirsiniz.

0-60hz Sub baslar: Basların en güçlü olduğu alan. Müziğe derinlik katar. Fazla yükseltmek boğukluğa neden olabilir.

80-280hz Mid baslar: Daha enerjik baslar. Bateri gibi enstrümanlar bu frekansta bulunur. Fazla yükseltmek yine boğukluğa yol açabilir.

280-900hz Düşük midler: Müziği daha sıcak ve konforlu hale getirir. Yeni başlayanlar bu bölgeyi kısabilirler.

900hz-3600hz Üst midler: Birçok enstrüman bu frekansta çalar. Canlılık katar ama fazla yükseltmek rahatsız edici olabilir.

3600hz-9000hz Tizler: Sesi berraklaştırır. Ziller, flüt gibi ince sesler burada yer alır. Fazla yükseltmek rahatsız edicidir.

9000hz-18000hz Hava frekansları: Müzik sahnesini genişletir. İnce detayları ortaya çıkarır. Fazla yükseltmek yine rahatsız edici olabilir.

Kulak zevkimize uygun ekolayzır ayarını nasıl yaparız? Bunun için Squiglink kullanacağız. Bu site, birçok kulaklığın frekans tepki eğrisini içerir. Super Review'in ölçümlerini tercih edebilirsiniz.

Kulaklığınızı seçtikten sonra, hedef eğriyi seçin. Harman, Crinacle, IEF Neutral veya Neutral eğrileri arasından seçim yapabilirsiniz. Benim önerdiğim eğri ise bu ikisinin karışımıdır.

Hedef eğriyi seçtikten sonra, Squiglink'in ekolayzır bölümüne girin. AutoEQ butonuna basarak otomatik ekolayzır ayarlarını alın. Bu ayarları Windows'ta Peace, Android'de Poweramp Equalizer uygulamasına girin. iOS için maalesef uygun bir uygulama yok.

Benim eğrimi kullanmak için: Kulaklığınızla birlikte Truthear Hexa modelini de ekleyin. Ekolayzır bölümünden önce Truthear Hexa'yı seçin ve [linki buraya ekleyin] adresindeki dosyayı import edin. Sonra kulaklığınızı seçip AutoEQ yapın.

Peace'de nasıl yapılır? EqualizerAPO ve Peace'yi indirin ve kurun. Cihazınızı seçin ve AutoEQ'nun ayarlarını Peace'e girin. Neutral target kullandıysanız veya daha fazla bas istiyorsanız ek bantlar ekleyebilirsiniz. Cızırtıyı önlemek için ön kuvvetlendirmeyi (Preamp) 2db kadar kısın.

Poweramp'ta nasıl yapılır? Poweramp Equalizer'i indirin. Ayarlardan "Advanced Player Tracking" ve "Direct Volume Control(DVC)" seçeneklerini etkinleştirin. Bütün bantları silin ve Squiglink'ten gelen ayarları girin. Bas ve tizleri zevkinize göre ayarlayın, ancak %15'i geçmeyin. Cızırtı için ön kuvvetlendirmeyi kısın.

Artık daha iyi bir sese sahip kulaklığınız var. Sorularınızı sorabilirsiniz.

Süper bir rehber olmuş, ellerinize sağlık! Özellikle Squiglink ve otomatik ekolayzır ayarlarını kullanma fikri çok işime yarayacak. Benim kulaklığımın sesi biraz tiz olduğu için, orta frekansları biraz kısmayı deneyeceğim. Bu arada, Peace programını kurarken biraz zorlanmıştım, belki bir iki ipucu daha paylaşsanız iyi olurdu. Android tarafında Poweramp zaten kullandığım için oradaki uygulamanız çok faydalı olacak. 😉

Teşekkürler, oldukça kapsamlı bir rehber olmuş. Squiglink ve önerdiğiniz hedef eğrileri denemeyi düşünüyorum. Peace kullanıcısı olarak, ön kuvvetlendirme ayarının önemini belirtmeniz faydalı oldu. Poweramp kullanıcısı arkadaşlarım için de ayrıntılı bilgi vermişsiniz. Ancak, iOS için bir uygulama önerisi olmaması üzücü. Belki ileride bu konuda bir güncelleme yapabilirsiniz. Rehber için tekrar teşekkürler.

Teşekkürler, çok kapsamlı bir rehber olmuş. Squiglink ve önerdiğiniz hedef eğrileri denemeyi planlıyorum. Özellikle Peace kullanımı hakkında verdiğiniz bilgiler çok faydalıydı. Poweramp'ı zaten kullanıyorum, anlatımınızla birlikte uygulamayı daha verimli kullanabileceğim düşünüyorum. Benim için en zorlayıcı kısım frekans aralıklarını anlamak olacak gibi görünüyor, ancak pratik yaparak alışacağımı umuyorum. Rehber için tekrar teşekkür ederim.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri